Befsztyk wolowy i spółka

Befsztyk wolowy i spółka

      Składniki ;

  • 200 gram befsztyka na osobę
  • sól,pieprz z młynka
  • 2 łyżki dobrej oliwki – tutaj oliwka pikantna
  • 1 cebula

    Wykonanie ;

Dobrze rozgrzać patelnię , cebulkę pokroić w piórka . Usmażyć na 2 łyżkach oliwki nie rumienić zbytnio . Zdjąć z patelni na chwilę . Na tej samej patelni smażyć befsztyki po 2-4 min.  z każdej strony . Jesli befsztyk jest grubości 2 palców to smażymy 4 minuty , jesli jest cieńszy wtedy tylko 2 minyty z każdej strony . Mięso z zewnątrz musi być zamknięte i rumiane , a w środku różowe , prawie krwiste . Im bardziej wysmażony befsztyk tym twardszy bedzie przy jedzeniu . Pod koniec posolić i posypać pieprzem z młynka , oraz dodac cebulkę . Podajemy najczęściej z frytkami i różnymi warzywami czy sałatą . Świetnie się komponuje z czerwonym winem .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *