Belgijskie pyszne gofry
Przepyszne belgijskie gofry,które znikają szybciej niż się je robi . Bardzo łatwy przepis prosto z Brukseli .
Składniki ;
- 500 gram mąki
- 3 jajka L
- szczypta soli
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 duże łyżki brązowego cukru
- 40 dcl. oleju arachidowego
- 35 dcl. mleka
- 27 dcl. wody gazowanej
Wykonanie ;
Do miski wsypać mąkę , całe jajka ,sól , cukier waniliowy , cukier brązowy , połowę wody , mleko i olej . Wszystko wyrobić robotem na gładką masę . Dodać resztę wody i jeszcze wymieszać . Odstawić ciasto na pół godziny . Smażyć gofry na złoty kolor . Wychodzi okolo 18 – 20 gofrów . Zależy od wielkości gofrownicy . Można posypać cukrem pudrem , ale niekoniecznie . Życzę smacznego .