Bigos dietetyczny
Składnik ;
- 3 kg kapusty kiszonej
- 0 , 40 dkg kiełbasy wiejskiej
- 0 , 70 dkg różnych mięs – np. z rosołu kurczak , kaczka , indyk ( chudych kawałków )
- 2 cebule
- 1 jabłko , słoiczek od dżemu powideł śliwkowych bez cukru lub suszone śliwki – 0 , 25 dkg
- 1 ząbek czosnku , listki laurowe , ziele angielskie , sól , pieprz i majeranek do smaku
- pół szklanki oliwy z oliwek do smażenia
Wykonanie ;
Z bigosem jest tak , że co dom to inny smak . Ten też jest wyjątkowy . Uwielbiam tą kapustę , można ją jeść bez limitu , ponieważ nie jest tłusta a wręcz odwrotnie lekkostrawna i nawet dla kogoś z problemem wątrobowym nie sprawi kłopotu . Jedyny tłuszcz to oliwka i to co jest z kiełbaski wytopione . Kapustę ugotować do miękkości . Ja gotuję w szybkowarze 1 godzinę . W tym czasie posiekać cebule i czosnek , kiełbaski w kostkę i wszystko obsmażyć na oliwce na rumiano . Po godzinie dodaję do kapusty posiekane jabłko ze skórką , śliwki lub powidła , przyprawy , obsmażoną kiełbaskę z cebulką , mięsa z rosołu i całą paczkę majeranku . Tak , tak całą paczkę . Majeranek wspomaga trawienie , a w bigosie tylko podnosi walory smakowe . Pozostawiam na małym ogniu jeszcze godzinkę , żeby wszystkie smaki się dobrze wymieszały . Oczywiście często mieszając , żeby nam się nie przypaliło . Taki lekkostrawny bigos można jeść od rana do wieczora bez grzechu łakomstwa , ani wyrzutów sumienia .