Bułka drożdżowa z pestkami dyni
Składniki ;
- 400 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki żytniej
- 350 ml. ciepłego mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 1 jajko L
- 2 spore łyżki masła – rozpuszczonego
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki kurkumy
- garść pestek dyni
Wykonanie ;
Fajna bułka , taka do zjedzenia z masłem i popicia mlekiem , nic więcej nie potrzeba . Do miski przesiać obie mąki . Dodać sól i kurkumę i wymieszać . W miseczce obok pokruszyć drożdże , zalać połową mleka i dodać cukier oraz łyżkę mąki aby zrobił się rozczyn . Gdy już podrośnie dodać do miski z mąką wraz z pozostałymi składnikami i dobrze zagnieść ciasto . Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na kwadrans , przerobić i jeszcze raz pozwolić wyrosnąć . Rozgrzać piekarnik na 180 stopni bez turboobiegu . Po tym czasie uformować kulę i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wilgotną ręką uformować wierzch . Piec 1 godzinę . Bułka jest długo świeża , jednak ma jedną wadę – szybko znika . Smacznego kochani .