Dorsz po baskijsku – pescado

Dorsz po baskijsku – pescado

      Składniki ;

  • 400 gram ryby bez ości – tutaj dorsz
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • posiekany czosnek – ile lubicie , ale nie za duzo
  • garść natki z pietruszki oraz tymianku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki śmietanki

    wykonanie ;

Hiszpanie uwielbiają celebrować posiłki , a jednocześnie nie spędzać wielu godzin w kuchni . To bardzo szybkie danie zasługuje na uwagę . Rybę kroimy na kawałki , pomidory w ćwiartki a cebulę w piórka . Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , posypujemy przyprawami i zalewamy śmietanką wymieszaną z koncentratem pomidorowym . Zapiekamy w piekarniku z turboobiegiem na 200 stopni okolo 20 minut . W tym samym czasie w naczyniu obok zapiekamy ziemniaki w skórce posypane ziołami prowansalskimi i skropione oliwką z oliwek . Jak sie Wam podoba taki obiad w pół godziny ? U mnie wszyscy zachwyceni .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *