Dorsz po baskijsku – pescado
Składniki ;
- 400 gram ryby bez ości – tutaj dorsz
- 2 pomidory
- 1 cebula
- posiekany czosnek – ile lubicie , ale nie za duzo
- garść natki z pietruszki oraz tymianku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól,pieprz do smaku
- 3/4 szklanki śmietanki
wykonanie ;
Hiszpanie uwielbiają celebrować posiłki , a jednocześnie nie spędzać wielu godzin w kuchni . To bardzo szybkie danie zasługuje na uwagę . Rybę kroimy na kawałki , pomidory w ćwiartki a cebulę w piórka . Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , posypujemy przyprawami i zalewamy śmietanką wymieszaną z koncentratem pomidorowym . Zapiekamy w piekarniku z turboobiegiem na 200 stopni okolo 20 minut . W tym samym czasie w naczyniu obok zapiekamy ziemniaki w skórce posypane ziołami prowansalskimi i skropione oliwką z oliwek . Jak sie Wam podoba taki obiad w pół godziny ? U mnie wszyscy zachwyceni .