Dorsz po portugalsku – Caldeiradas
Składniki ;
- 1 kg filetu z dorsza
- 2 – 3 duże słodkie cebule
- 3 pomidory
- 1 koncentrat pomidorowy większy
- 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duża papryka czerwona
- 4 ziemniaki
- sól , pieprz , kilka listków bazylii oraz zioła do ryby – opcjonalnie
- smietanka – ja dałam sojową
wykonanie ;
Caldeiradas to bogata , jednogarnkowa , portugalska potrawa z rybą w roli głównej . Podajemy zawsze z dobrym winem i fiesta jest zapewniona . Wszystkie jarzyny oczyścić i pokroić w grube krążki . Ziemniaki tylko wyszorować i też pokroić w krążki . Do szerokiego rondla wszystko układamy partiami . Na samo dno wlewamy oliwę z oliwek a na to kładziemy cebulę i koncentrat pomidorowy . Ja mam koncentrat z tubki – całą tubkę dałam . Przykrywamy to pomidorami i papryką w krążki . Na to idzie ryba w dużych kawałkach – oczywiście każdy poziom posypuję lekko ziołami i solą z pieprzem . Na ostatnim poziomie są ziemniaki . Należy je obgotować wcześniej w osolonej wodzie okolo 12 – 15 minut , żeby doszły z całą resztą podczas duszenia czyli około 30 – 40 minut od zagotowania . Jeśli nie macie czasu obgotować ziemniaków to trzeba je włożyć na cebuli przed pomidorami , wtedy będą miękkie . Wszystko zalewamy śmietanką i 1/4 szklanki wody i powoli dusimy pod przykryciem . Portugalczycy podają garnek na stół i do tego jeszcze śmietankę i oliwkę z oliwek pikantną obok . Oczywiscie nie obejdzie sie bez wina wytrawnego czerwonego i …..chwilo trwaj .
Fantastyczne danie Ewuś! Wypróbuję na bank!!