Dorsz w panierce z kalafiorem i ziemniakami
Składniki ;
- 4 kawałki dorsza
- 2 łyżki masła do smażenia ryby
- bułka tarta z chałką
- sok z połowy limonki
- ziemniaki
- kalafior
- natka , sól , pieprz oraz czosnek granulowany
Wykonanie ;
Bułkę tartą mieszam z utratą chalką , wtedy panierka ma słodkawy posmak i naprawdę fajnie smakuje z rybą . Rybę obtaczam tylko w bułce bez jajka . Ziemniaki gotuję w skórce i dopiero potem obieram i układam na półmisku z ugotowanym na chrupko kalafiorem . Posypuję czosnkiem , natką pietruszki i masłem . Zapiekam chwilkę w piekarniku na 200 st.C. tylko aby masło sie rozpuściło – maksimum 10 minut . W tym czasie smażę rybę na maśle . Ja używam do ryby zawsze masła solonego , więc już nie solę . Skrapiam sokiem z limonki przed podaniem .