Dorsz w panierce z kalafiorem i ziemniakami

Dorsz w panierce z kalafiorem i ziemniakami

      Składniki ;

  • 4 kawałki dorsza
  • 2 łyżki masła do smażenia ryby
  • bułka tarta z chałką
  • sok z połowy limonki
  • ziemniaki
  • kalafior
  • natka , sól , pieprz oraz czosnek granulowany

    Wykonanie ;

Bułkę tartą mieszam z utratą chalką , wtedy panierka ma słodkawy posmak i naprawdę fajnie smakuje z rybą . Rybę obtaczam tylko w bułce bez jajka . Ziemniaki gotuję w skórce i dopiero potem obieram i układam na półmisku z ugotowanym na chrupko kalafiorem . Posypuję czosnkiem , natką pietruszki i masłem . Zapiekam chwilkę w piekarniku na 200 st.C. tylko aby masło sie rozpuściło – maksimum 10 minut . W tym czasie smażę rybę na maśle . Ja używam do ryby zawsze masła solonego , więc już nie solę . Skrapiam sokiem z limonki przed podaniem .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *