frytki po belgijsku
Składniki 3 ;
- ziemniaki
- frytura do smażenia
- sól
Wykonanie ;
Wszyscy robimy frytki , jednak te po belgijsku są inne . Przede wszystkim tutejsze ziemniaki bintje to specjalna odmiana z bardzo dużą zawartością skrobii . Należy właśnie takie wybrać , jeśli chcecie zrobić i zjeść dobre frytki . Pokrojone ziemniaki osuszam w ścierce i obsmażam pierwszy raz w temp. 160 st.C. przez 5 – 7 minut . Wyjmuję i studzę . Następnym razem smażę je w temp. 190 st.C. aż będą złociste i chrupiące z zewnątrz a mięciutkie wewnątrz . To jest sposób we frytkownicy tłuszczowej . Jeśli używacie frytkownicy beztłuszczowej należy dać 1 łyżkę oleju na kg frytek i smażyć za jednym zamachem – wychodzą wyśmienite po prostu . Jedna zasada to żeby pokroić dość grubo ziemniaki . Belgowie jedzą frytki z różnymi sosami , przede wszystkim z majonezem .