Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Pomidory faszerowane mięsem mielonym

   Składniki  ;

  • 6 średnich pomidorów
  • 350 gram mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki utartego sera emmentalera
  • 1 łyżeczka soli selerowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Wykonanie ;

Pomidory umyć  , ściąć czapeczki i wydrążyć  . Pozostawić do obcieknięcia na sicie . Miąższ zachować . Mięso mielone doprawić solą i pieprzem oraz ziołami  . Nafaszerować pomidory . Ułożyć w naczyniu żaroodpornym  . Posypać utartym serem i przykryć czapeczkami . Miąższ doprawić solą selerową i zalać pomidory dodając pół szklanki wody oraz oliwę z oliwek . Zapiekać w temp. 180’C przez 45 minut  . Można zagęścić sos mąką kukurydzianą . Podaję to danie z makaronem rurki lub z ryżem .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *