gratin douphinois czyli zapiekanka ziemniaczana z ziołami

Składniki ;
- 1 kg obranych ziemniaków – gatunek który się nie rozpada
- 200 – 250 ml śmietanki 12%
- 120 gram utartego parmezanu – u mnie Grana Padano , ważne żeby to był parmezan !!
- 2 duże łyżki mieszanki ziół suszonych – szczypiorek , czosnek , cebulka , natka pietruszki
- sól i pieprz w niewielkiej ilości – ser jest słony sam w sobie
Wykonanie ;
Już kiedyś pisałam przepis na tą francuską zapiekankę tyle , że w wersji oryginalnej . Tutaj są zioła i ser parmezan , które to dodają smaku i aromatu , a chrupiąca skórka po upieczeniu chyba wszystkim smakuje , ponieważ wydrapują brzegi do końca . Wybieramy ziemniaki ścisłe , które się nie rozpadają na purée . Obieramy i szatkujemy na mandolinie do chipsów czy ogórków na mizerię . Plastry mają być cieniutkie . Szatkujemy po długości ziemniaka . Na dnie naczynia do zapiekanie wylać trochę śmietanki , posolić popieprzyć . Wrzucać warstwami utarte ziemniaki i przesypywać ziołami , solą pieprzem i serem . Na końcu ma być śmietanka , ser i trochę ziół . Jak za mało śmietanki można dodać 2 – 3 łyżki mleka . Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 180 st. C. na około 40 minut . Ma być dobrze rumiana , a ziemniaki w środku mają być miękkie . Można to podawać do dań mięsnych , ryby czy sałaty jako samodzielne danie . Zapiekanka jest pyszna i gwarantuję wam , że szybko znika z półmiska. Czas pieczenia i temperaturę trzeba wybadać u siebie , ponieważ każdy piekarnik trochę inaczej piecze .