Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

  • Składniki ;

  • 0,5 kg policzków wołowych
  • 0,5 kg mięsa wołowego od łopatki
  • 30dkg zielonej papryki
  • 30 dkg cebuli
  • 15 dkg czosnku
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki stołowe czerwonej papryki słodkiej węgierskiej
  • 3-4 łyżki oliwy do obsmażania
  • sól i pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Przepis pochodzi z Węgier od bardzo starej i zacnej rodziny . Dostałam go w Alzacji od potomków , którzy tam zamieszkali zaraz po 2 wojnie światowej . Najważniejszym składnikiem jest ta papryka czerwona – tutaj jej użyłam , ponieważ dostałam spory zapas przywieziony specjalnie dla mnie prosto z Węgier . To ta papryka nadaje kolor dla sosu , a smakuje wybornie . Polecam się zaopatrzeć jeśli jest taka możliwość . Na oliwie obsmażyć cebulę pokrojoną w ósemki , lub w grubszą kostkę . Przełożyć do garnka . Obsmażać partiami pokrojone w dużą kostkę mięso obtoczone w mące i również przełożyć do garnka . Dodać sól , pieprz oraz czerwoną paprykę . Dodać obrany i rozgnieciony czosnek , pomidory pokrojone w kawałki i obraną i pokrojoną paprykę zieloną . Podlać trochę wodą i dusić do miękkości często mieszając . W prawdziwym węgierskim gulaszu są tylko te składniki ,nie ma tu grzybów ani marchwi a to dlatego , że nie było takiego zwyczaju – tak mi powiedziano . Podaje się z kaszą perłową lub gryczaną .



1 thought on “Gulasz po węgiersku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *