Sałatka Juliusza Cezara

Sałatka Juliusza Cezara

  • Składniki ;

  • 1 podwójna pierś z kurczaka grilowana na 2 osoby
  • sałata lodowa
  • 2kromki grilowanego chleba tostowego na osobę
  • 2 jajka na twardo na osobę
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól , pieprz
  • czarne oliwki do ozdoby

    Składniki na sos ;

  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z pół cytryny
  • 1 łyżka utartego parmezanu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • szczypiorek i tymianek do smaku
  • sól , pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Pierś z kurczaka pokroić w plastry , obsypać ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem i zgrilować nawet w piekarniku na 220st.C. Ostudzić . Jajka ugotować na twardo . Pieczywo tostowe zgrilować . Wszystko ułożyć na sałacie . Jogurt połączyć ze śmietaną , musztardą oraz sokiem z cytryny . Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu wraz z parmezanem solą i pieprzem oraz posiekany drobniutko szczypiorek i świeży tymianek . Ta sałatka sprawdza się wyśmienicie jako samodzielne danie np. na kolację lub jako przystawka . Smakowała bardzo moim gościom z Manhatanu ,których podejmowałam na zamku we Francji . Podaję ją z białym winem półwytrawnym .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *