Indyk nadziewany orzechami i migdałami

Indyk nadziewany orzechami i migdałami

  • Składniki ;

  • 1 indyk około 3,5 kg
  • 0,25 dkg mięsa mielonego z indyka
  • 0,10 dkg wątróbki z indyka
  • 2 jajka L
  • 2 suche kajzerki
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól , pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Indyka dzień wcześniej natrzeć sokiem z cytryny , solą i pieprzem tak wewnątrz jak i na zewnątrz . Odstawić w chłodne miejsce pod przykryciem . Następnego dnia namoczyć rodzynki , orzechy i migdały , te ostatnie obrać ze skórki . Bułkę namoczyć odcisnąć . Do miski włożyć mięso mielone , posiekaną wątróbkę odciśniętą bułkę , jajka oraz posiekaną natkę pietruszki . Orzechy i migdały pokroić na drobniejsze kawałki i dodać razem z rodzynkami do mięsa . Doprawić farsz solą i świeżo mielonym pieprzem . Napełnić indyka i spiąć wykałaczkami lub zszyć . Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C. przez około 3,5 godziny . Można podawać na ciepło z sosem grzybowym lub na zimno z żurawiną .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *