Jajko na miękko

Jajko na miękko

Jajko ;

Wbrew pozorom wcale nie jest łatwo ugotować idealne jajko na miękko . Niedawno koleżanka w moim wieku prosiła o przepis , ponieważ nie radzi sobie z tym tematem . Jajka przed gotowaniem wyjmujemy z lodówki na około minimum pół godziny – najlepiej trzymać je w spiżarni a nie w lodówce . Zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli na litr wody . Do wrzątku wkładamy jajka . Od zagotowania 4 minuty dla rozmiaru L wyjdą nam takie jak na zdjęciu . Osobiście wolę mniej ugotowane – dla siebie wyjmuję po 3 minutach .  Dla rozmiaru M wystarczą 3 minuty aby były jak na fotce . Mam nadzieję , że już będzie łatwiej podjąć decyzję ile czasu gotować jajka .

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *