Pulpety cielęce w sosie pomidorowym z surówką z białej kapusty

Pulpety cielęce w sosie pomidorowym z surówką z białej kapusty

     Składniki na pulpety ;

  • 500 gram cielęciny mielonej z łopatki
  • 1 jajko L
  • 1 mała kajzerka
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • koncentrat pomidorowy -2 łyżki
  • pół utartej marchewki
  • 1 mała cebulka

    Składniki na surówkę ;

  • 1/4 główki  białej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • szczypior z dymki
  • 2 łyżki majonezu cytrynowego

     Wykonanie ;

Mięso wymieszać z jajkiem , solą i pieprzem dodając wcześniej namoczoną i odciśniętą kajzerkę . Wszystko bardzo dobrze wymieszać . W garnku zagotować około pół litra wody , dodać koncentrat pomidorowy i utartą marchewkę na bardzo drobnych oczkach . Posolić trochę  . Na wrzący bulion wrzucać nieduże pulpeciki . Najlepiej je robić mocząc ręce z miską z wodą – wtedy mięso nie klei się do rąk . Zmniejszyć ogień i pogotować około 30 minut . Mieszać delikatnie od czasu do czasu .

Składniki na surówkę poszatkować na drobno i wymieszać z majonezem , może to też być sos jogurtowy jeśli ktoś liczy kalorie .

Po ugotowaniu klopsiki można podawać z makaronem lub jak lubimy . W zestawie z tą surówką są bardzo smaczne .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *