Dorsz pieczony po prowansalsku

Dorsz pieczony po prowansalsku

      Składniki ;

  • 1 dorsz bez głowy
  • 2 pomidory
  • 1-2 małe cukinie
  • główka czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 cytryna
  • sól , pieprz z młynka
  • olej z pestek winogron
  • curcuma w proszku

    Wykonanie ;

Cytrynę przekroić na pół , z jednej połówki zrobić półplastry a drugą skropić dorsza i odstawić na 10 minut . Pomidory przekroić na pół a kabaczki na grube plastry . Na blachę wyłożyć papier . Skropić olejem , ułożyć pomidory , kabaczki i rybę – znowu skropić delikatnie olejem . Do ryby do środka nasypać przypraw i włożyć plasterki cytryny . Wszystko posypać przyprawami , a na pomidory przecisnąć po 2 ząbki czosnku , resztę czosnku można zapiec razem na blasze . Tak przygotowane danie wstawić na pół godziny do piekarnika z termoobiegiem na 200 st.C. Serwujemy ze świeżą bagietką lub frytkami . Białe wino jest jak najbardziej wskazane do tego dania .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *