Kotlety siekane drobiowe z ananasem
Składniki ;
- pół kg mięsa z piersi kurczaka
- łyżeczka curry
- 1 cebulka mała
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej , oraz do panierki
- sól , pieprz , czosnek granulowany
- puszka ananasów w zalewie naturalnej w plastrach
- duża łyżka musztardy miodowej
- oliwka do smażenia
Wykonanie ;
Przepis stary od mojej babci , ale zawsze sie sprawdza i nawet dzieci lubią te kotleciki . Kroję piersi w drobniutką kosteczkę i siekam jeszcze dużym nożem na desce . Przekładam do miski i dodaję jajko , curry , posiekaną cebulkę oraz sól i pieprz i łyżkę szczypiorku . Wyrabiam i dosypuję 2 łyżki bułki tartej . Formuję kotleciki , panieruję w samej bułce i smażę na złoty kolor na oliwie . Z tej porcji wyszło 8 kotletów . Zdejmuję na talerz , a na patelnię wrzucam dużą łyżkę musztardy i podlewam trochę sokiem z ananasów , jak ktoś lubi – można zagęścić sos mąką ziemniaczaną . Włożyć z powrotem kotleciki do sosu , przykryć pokrywką i poddusić około 10 minut . Podawać z ulubionymi warzywami i z ananasem do każdego kotlecika .