Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

  • Składniki na kotlety ;

  • 0,5 kg ziemniaków puree ( mogą być tzw.z wczoraj )
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku ( jeśli lubisz )
  • 2 łyżeczki kminku lub natki
  • 1 łyżeczka koperku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz z młynka

    Składniki na sos grzybowy ;

  • pól kg grzybów świeżych
  • 1 cebula
  • sól,pieprz z młynka
  • 1 liść laurowy , 2 ziela angielskie
  • duża łyżka masła
  • Smietana 30% – 1 szklanka
  • 1 łyżka mąki

    Wykonanie ;

Rumiane z zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz kotleciki ziemniaczane przyrządzamy gdy np. mamy już ziemniaki z wczoraj . Należy je przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków . Dodajemy do nich jajka , oraz zeszkloną i ostudzoną cebulkę wraz z czosnkiem . Uwaga przy szkleniu cebulki-czosnek dodać posiekany pod koniec , aby nie był gorzki . Następnie dodajemy ulubione przyprawy . U mnie to jest kminek , jednak można zrobić z natką pietruszki czy też oregano . Dodajemy 6 łyżek tartej bułki , sól i pieprz do smaku i koperek . Formować kotleciki , obtoczyć w tartej bułce , smażyć na gorącym tłuszczu około 4-5 minut z każdej strony na rumiany kolor .


      Sos grzybowy wykonanie ;

Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na maśle . Dodać grzyby pokrojone w plastry świeże lub mrożone . Dodać liść laurowy , ziele angielskie , sól i pieprz do smaku .  Dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu około 40 minut . Pod koniec dodać rozczyn z 1 łyżki mąki oraz pół szklanki śmietany wymieszany widelcem , a na zakończenie po wyłączeniu kuchenki dodać następne pół szklanki śmietany . Kotleciki ziemniaczane w polączeniu z tym sosem stają się potrawą bardzo wykwintną .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *