Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Składniki na kotlety ;
- 0,5 kg ziemniaków puree ( mogą być tzw.z wczoraj )
- 2 jajka rozmiar M
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku ( jeśli lubisz )
- 2 łyżeczki kminku lub natki
- 1 łyżeczka koperku
- 6 łyżek bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz z młynka
Składniki na sos grzybowy ;
- pól kg grzybów świeżych
- 1 cebula
- sól,pieprz z młynka
- 1 liść laurowy , 2 ziela angielskie
- duża łyżka masła
- Smietana 30% – 1 szklanka
- 1 łyżka mąki
Wykonanie ;
Rumiane z zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz kotleciki ziemniaczane przyrządzamy gdy np. mamy już ziemniaki z wczoraj . Należy je przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków . Dodajemy do nich jajka , oraz zeszkloną i ostudzoną cebulkę wraz z czosnkiem . Uwaga przy szkleniu cebulki-czosnek dodać posiekany pod koniec , aby nie był gorzki . Następnie dodajemy ulubione przyprawy . U mnie to jest kminek , jednak można zrobić z natką pietruszki czy też oregano . Dodajemy 6 łyżek tartej bułki , sól i pieprz do smaku i koperek . Formować kotleciki , obtoczyć w tartej bułce , smażyć na gorącym tłuszczu około 4-5 minut z każdej strony na rumiany kolor .
Sos grzybowy wykonanie ;
Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na maśle . Dodać grzyby pokrojone w plastry świeże lub mrożone . Dodać liść laurowy , ziele angielskie , sól i pieprz do smaku . Dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu około 40 minut . Pod koniec dodać rozczyn z 1 łyżki mąki oraz pół szklanki śmietany wymieszany widelcem , a na zakończenie po wyłączeniu kuchenki dodać następne pół szklanki śmietany . Kotleciki ziemniaczane w polączeniu z tym sosem stają się potrawą bardzo wykwintną .