kurczak teriyaki
Składniki ;
- 6-8 pałek kurczaka
- 5 łyżek przyprawy teriyaki
- 2małe łyżeczki przyprawy harrisa
- 1 mała łyżeczka przyprawy Quatre Epices ( cynamon,gałka muszkat.imbir,gożdziki w równych proporcjach )
- 1 łyżka duża białego sezamu
Wykonanie ;
Dzień przed pieczeniem pałki zamarynować ( w zamykanym naczyniu ) czyli polać je przyprawą teriyaki wymieszaną z przyprawą harrisa oraz przyprawą Quatre epices . Wszystko dobrze przemieszać a na końcu posypać białym sezamem . Wstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny . Po tym czasie pałki można upiec w piekarniku w temp. 190’C. przez około 25 minut-w zależności od piekarnika . Gdy wyłożycie je na papierze do pieczenia to nie trzeba wcześniej smarować tłuszczem blachy . Można je upiec w prodiżu lub na grilu . Smak jest pikantno słodkawy , dlatego nie uwzględniłam tutaj soli ani pieprzu . Podajemy z sosami każdego typu jaki lubimy . Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno .