Kurczak w sosie z estragonem
Składniki ;
- 4 udka z kurczaka lub cały kurczak
- 4 łyżki oliwy
- przyprawy : sól , pieprz , curcuma , curry , listek laurowy mielony , natka pietruszki , granulowany czosnek , estragon
- 1 czubata łyżka mąki
- 1/2 litra mleka
- 1 czubata łyżka masła
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- makaron ryżowy lub ryż jako dodatek
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie ;
Taki kurczak to klasyk w mojej kuchni . Przepis typowo belgijski na niedzielny obiad . Jest to jedno z tych dań na szybko ale jednocześnie bardzo smakowity . Przeważnie dzień wcześniej nacieram udka najpierw olejem , potem grubo ziołami i przyprawami i pozostawiam na noc w lodówce pod przykryciem . Na drugi dzień wkładam do piekarnika na godzinę aż do zrumienienia i chrupiącej skórki . Około godziny na turboobiegu w temp . 180 st.Gotuję ryż lub makaron ryżowy – tzw.anielskie włosy wg . przepisu na opakowaniach . Cały sekret jest w sosie , dlatego robię go już pod koniec pieczenia kurczaka . W rondlu rozpuścić masło , dodać mąkę i ciągle mieszając dodawać mleko . Jak zawsze dla alergików może to być mleko roślinne . Posolić , popieprzyć , dodać szczyptę gałki muszkatołowej oraz 2 duże łyżki estragonu suszonego lub świeżego posiekanego i ćwierć łyżeczki curcumy . Sos mieszać energicznie , żeby był gładki . Na koniec dodać śmietanę i wyłączyć ogień . Podawać kurczaka z ryżem lub makaronem . Sos dobrze jest podać oddzielnie. Wspaniale smakuje z duszoną na maśle marchewką .