Kurczak z ananasem i szparagami
Składniki ;
- 4 części kurczaka
- pół świeżego ananasa
- szczypiorek
- przyprawy ; sól , pieprz , curry , kurkuma
- jako dodatek makaron i szparagi
- oliwa z oliwek i masło klarowane pół na pół do obsmażenia
Wykonanie ;
Możecie użyć całego kurczaka jak i wybrane , ulubione części . Ja tęskniłam za piersią z kurczaka i właśnie tego użyłam . Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć kawałki mięsa . Przełożyć do rondla , dodać pokrojonego w trójkąty ananasa , trochę posiekanego szczypiorku oraz przyprawy wedle uznania . Pamiętajcie jednak , że ananas ma mieć tutaj najważniejszy smak . Podlać troszkę wodą i dusić przez okolo 20 minut . W tym czasie ugotować makaron i szparagi . Szparagi gotujemy najwyżej 14 minut , inaczej będą rozgotowane . Ja dałam utarte jajko na twardo i podlałam masłem , tak sie robi we Francji czy Belgi . Na koniec do kurczaka można dodać trochę gęstej śmietany lub tylko łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą , aby zagęścić sosik jeśli tak akurat lubicie .
Ananasa wybierajcie zawsze w złocistym kolorze , aby pachniał ananasem – wtedy jest dojrzały i pyszny w smaku . Biale wino Chardonay sprawdzi sie jako akompaniament .