Lekkostrawne gołąbki z kminkiem w kapuście włoskiej

Lista zakupów;
1 Kapusta włoska
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1/2 torebki ryżu
sól,pieprz
1,5 łyżeczki kminku
3 łyżki oliwy
Wykonanie;
Z kapusty wyciąć głąb,włożyć do wrzątku i gotować na malutkim ogniu,aby liście się sparzyły.Zdejmować każdy liść oddzielnie w czasie gotowania,rozkładać na tacy do ostygnięcia.Po lekkim przestudzeniu ściąć gruby nerw z każdego liścia na tyle delikatnie,aby nie uszkodzić liścia.
Mięso mielone wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem (al dente),doprawić solą, pieprzem oraz pół łyżeczki kminku.
Zawijać gołąbki do wyczerpania mięsa i liści.Jeśli zostaną liście pokroić w kostkę do wyłożenia dna garnka.
Gołąbki układać ścisło w garnku.Najlepiej na dno kłaść największe gołąbki,a mniejsze wyżej.
Załać wodą do polowy wysokości goląbków,dodać oliwę i 1 łyżeczkę kminku.
Dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu.
Takie gołąbki są dietetyczne oraz lekkostrawne,ponieważ kminek wspomaga układ trawienny.
Gołąbki te jadłam zawsze z dużym apetytem u mojej Cioci w Sopocie.