Miruna w galarecie z białym winem
Składniki ;
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 kg miruny
- 1 cebula , 2 listki laurowe , 3 ziela angielskie
- 3 jajka na twardo
- 1 marchewka
- 1 szklanka białego wina typu riesling – wytrawnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- sok z pół cytryny
- sól oraz pieprz świeżo mielony do smaku , natka pietruszki
Wykonanie ;
Jajka ugotować 11 minut na twardo . Dlatego 11 , żeby nie miały zielonkawych aureolek wokół żółtka . Bulion wlać do garnka – można zrobić z kostki , dodać cebulkę , listki , ziele angielskie oraz marchewkę pokrojoną w plasterki . Zagotować około 10 minut . Zmniejszyć ogień włożyć rybę w kawałkach oraz dodać wino i gotować następne 10 minut na bardzo wolnym ogniu . Pod koniec dodać sok z cytryny .Posolić w razie potrzeby , dodać sporo świeżo zmielonego pieprzu . Rybę wyjąc na miseczki , udekorować jajkiem na twardo i marchewką z gotowania . Odcedzić wywar . Żelatynę rozpuścić w wywarze z ryby . Nie gotować ! Zalać rybę w miseczkach . Podawać z plasterkiem cytryny lub majonezem cytrynowym . Można trochę posypać usiekaną natką pietruszki .