Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym

  • Składniki ;

  • Pół dyni piżmowej
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • pół małego selera
  • 1 cebulka
  • 1 duża łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 18%
  • groszek ptysiowy

    Wykonanie ;

Dynię obrać i oczyścić z pestek i włókien , pokroić w kostkę . Wszystkie jarzyny również obrać i pokroić dowolnie . Cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na maśle . Zalać 1,2 litra wody . Dodać wszystkie składniki i gotować na wolnym ogniu , aż wszystko będzie miękkie . Doprawić solą , pieprzem , estragonem i gałką muszkatołową . Zupę zmiksować . Doprawić śmietaną . Podawać z groszkiem ptysiowym .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *