Ratatouille czyli francuskie leczo

Ratatouille czyli francuskie leczo

  • Składniki ;

  • 1 spora cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 bakłażan
  • po 1 papryce każdego koloru ( żółta , czerwona i zielona )
  • 5 pieczarek
  • 6 pomidorów
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól , pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru ( opcjonalnie )
  • 1 łyżeczka oregano

    Wykonanie ;

Cebulę obrać , pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na oliwie . Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki . Wszystkie składniki pokroić w sporą kostkę i dodać do garnka , podsmażać często mieszając a na końcu dodać pomidory . Dodać przyprawy i dusić około 15 minut . Jarzyny powinny być chrupiące nie rozgotowane . W razie potrzeby dodać 1 łyżkę cukru , ale to zależy od pomidorów i  sezonu , w którym gotujemy potrawę . Podawać do suchych mięs typu kotlety czy befsztyki .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *