Kurczak nadziewany wątróbką drobiową i rodzynkami

Kurczak nadziewany wątróbką drobiową i rodzynkami

  • Składniki ;

  • 1 kurczak około 1,7 kg
  • 4 namoczone i odciśnięte kajzerki
  • 40 dkg wątróbek  drobiowych
  • garść rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka estragonu
  • sól,pieprz papryka słodka do smaku

    Wykonanie;

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na około pół godziny przed przystąpieniem do szykowania nadzienia . Odcedzić na sitku  , bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć bardzo mocno . Do miski wkładamy bułkę , jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz rodzynki i dodajemy posiekaną wąrtóbkę drobiową . Jeśli farsz jest rzadki dodać bułki tartej . Wszystko dosmaczyć sporą ilością pieprzu oraz solą i papryką słodką . Bardzo dobrze wyrobić farsz . Kurczakowi odcinamy cienkie końce skrzydełek oraz wycinamy szyjkę pozostawiając skórkę od szyjki  . Nadziewamy kurczaka od strony szyjki i spinamy wykałaczkami a następnie od strony brzucha i też spinamy . Resztę farszu można upiec w oddzielnych foremkach , lub zrobić tylko z połowy składników . Z wierzchu posmarować kurczaka oliwką . Posypać solą , pieprzem , estragonem i słodką papryką węgierską . Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do blaszki i podlewamy 1 szklanką wody . Pieczemy 1,5 godziny na 180 st.C. Farsz w małych foremkach wystarczy piec około 30 minut . Podajemy na zimno z sosem czosnkowym .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *