Orzechowiec bez pieczenia
Składniki ;
- 1 litr mleka
- 3 i pół paczki budyniu śmietankowego
- 250 gram masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy Burbon
- kilka kropli araku
- 2 szklanki orzechów – jedna miksowanych a druga pokruszonych około 200 gram
- 2,5 paczki krakersów
- 1 czekolada mleczna z orzechami na polewę
- 1 łyżka miodu i 4 łyżki mleka na polewę
Wykonanie ;
Kocham takie desery bez pieczenia , ponieważ można je zrobić nawet na działce na deser po grillu , a sezon juz się zaczyna za chwilę . Niby ja niezbyt chętnie jem desery , ale przyznam się , że ten mi bardzo posmakował . Jeśli lubicie słodko to można dać więcej cukru lub białego cukru , który jest słodszy od mojego trzcinowego . Przygotować tortownicę – wyłożyć folią spożywczą , żeby łatwiej wyjąć nasze ciasto z formy . Do rondla wlać mleko , dodac arak , wsypać budynie i cukry i ciągle mieszając zagotować aż będą bąbelki . Wyłączyć ogień , dodać masło do budyniu . Mieszać aż się masło wchłonie w budyń . Zostawić na chwilę do przestudzenia – do 15 minut . W tym czasie zmiksować orzechy , żeby była 1 szklanka . Następne pokruszyć . Na dno tortownicy wyłożyć krakersy . Wyłożyć warstwę budyniu . Posypać orzechami mielonymi , a na to znowu krakersy , budyń , orzechy . Tego budyniu starcza na 3 warstwy budyniowe . Zamknąć krakersami . Na patelni rozpuścić mleczną czekoladę z mlekiem i miodem . Ja użyłam czekolady z orzechami , dodać pokruszone orzechy i jeszcze ciepłą konsystencję rozprowadzić na wierzchu naszego ciasta . Przestudzić , wstawić do lodówki najlepiej na noc . Ciasto jest nie za słodkie , pyszne i ładnie wygląda . Jeśli ciasto jest dla gości to można boki obsypać orzechami mielonymi .