Pieczarki po Francusku

Pieczarki po Francusku

      Składniki ;

  • 250 gram malutkich brązowych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 1 duża łyżka masła + 2 duże łyżki oliwki z oliwek
  • sól , pieprz z młynka i pół łyżeczki gałki muszkatołowej

    Wykonanie ;

Ten przepis pochodzi od Francuskiego mistrza kuchni z 3 gwiazdkami Michelin . Jest prosty w wykonaniu , a jednocześnie zaskakuje smakiem . Taka porcja jest na 2 osoby . Jeśli macie większe pieczarki , wystarczy je pokroić na 4 części . Używam ich jako akompaniament do befsztyków wołowych . Zaskoczycie gości czymś nowym . Na patelni rozgrzać masło z oliwą i wrzucić pieczarki . Mają się smażyć na rumiano , dlatego nie mieszajcie ich za często . W tym czasie posiekać czosnek w plasterki i dodać już pod koniec na patelnię , natkę też posiekać . W czasie smażenia dodajemy pieprz z młynka – ma być pikantnie , oraz gałkę muszkatołową , ale solimy już po odcięciu  źródła ciepła . Wtedy pieczarki są rumiane , jędrne i nie puszczają wody . Na koniec posypać natką pietruszki i gotowe . Cała operacja trwa zaledwie kilka minut , a zadowolenie będzie długotrwałe .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *