Pizza z roqueforem i salami bez wyrastania

Pizza z roqueforem i salami bez wyrastania

      Składniki na ciasto ;

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

    Składniki na wierzch ;

  • 5 – 6 łyżek przecieru pomidorowego z bazylią
  • 100 gram utartego sera mozzarella
  • 100 gram utartego sera emmental
  • 80 gram sera roquefort
  • 1 pomidor
  • 1 mała kiełbasa salami , lub 10 wiekszych plastrów
  • natka i tymianek

    Wykonanie ;

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę wymieszać z cukrem , solą i olejem . Dodać ciut wyrośnięte drożdże z mlekiem . Dobrze wyrobić ciasto . Uformować ksztalt pizzy okrągły czy prostokątny – jak kto lubi . Smaruję sosem pomidorowym i posypuję najpierw mozzarellą potem emmentalem i na koniec układam kawałki roqueforta na przemian z salami i pomidorem . Posypuję tymiankiem , natką pietruszki i piekę w nagrzanym piekarniku na 210 st. przez okolo 15 – 18 minut .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *