Pizza z roqueforem i salami bez wyrastania
Składniki na ciasto ;
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 25 gram świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Składniki na wierzch ;
- 5 – 6 łyżek przecieru pomidorowego z bazylią
- 100 gram utartego sera mozzarella
- 100 gram utartego sera emmental
- 80 gram sera roquefort
- 1 pomidor
- 1 mała kiełbasa salami , lub 10 wiekszych plastrów
- natka i tymianek
Wykonanie ;
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę wymieszać z cukrem , solą i olejem . Dodać ciut wyrośnięte drożdże z mlekiem . Dobrze wyrobić ciasto . Uformować ksztalt pizzy okrągły czy prostokątny – jak kto lubi . Smaruję sosem pomidorowym i posypuję najpierw mozzarellą potem emmentalem i na koniec układam kawałki roqueforta na przemian z salami i pomidorem . Posypuję tymiankiem , natką pietruszki i piekę w nagrzanym piekarniku na 210 st. przez okolo 15 – 18 minut .