Polędwica na parze z sosem Metaxa
Składniki ;
- Ryż długoziarnisty – 130 gram na 2 osoby
- paczka mrożonej marchewki z groszkiem
- polędwica wieprzowa – 200 gram na osobę
Składniki na sos ;
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- 200 gram śmietanki 30 %
- 60 ml Metaxy
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich , sól i pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie ;
Marchewkę z groszkiem oraz ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu . Do ugotowanej marchewki z groszkiem dać 1 łyżkę śmietanki już po ugotowaniu. Polędwiczki ugotować na parze . W rondlu zagotować bulion warzywny z koncentratem , ziołami prowansalskimi oraz doprawić solą i pieprzem i dodać ocet balsamiczny . Smietankę roztrzepać z mąką ziemniaczaną i dolać do sosu , tylko zagotować i wyłączyć ogień . Na końcu dodać 60 ml. Metaxy . Ja bym nawet proponowała więcej , ponieważ sos jest przepyszny i właściwie robi całą robotę w tym obiedzie . Ma tak wspaniały smak jak i kolor , że zjada się oczami .