Polędwica na parze z sosem Metaxa

Polędwica na parze z sosem Metaxa

      Składniki ;

  • Ryż długoziarnisty – 130 gram na 2 osoby
  • paczka mrożonej marchewki z groszkiem
  • polędwica wieprzowa – 200 gram na osobę

    Składniki na sos ;

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 200 gram śmietanki 30 %
  • 60 ml Metaxy
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich , sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Wykonanie ;

Marchewkę z groszkiem oraz ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu . Do ugotowanej marchewki z groszkiem dać 1 łyżkę śmietanki już po ugotowaniu.  Polędwiczki ugotować na parze . W rondlu zagotować bulion warzywny z koncentratem , ziołami prowansalskimi oraz doprawić solą i pieprzem i dodać ocet balsamiczny . Smietankę roztrzepać z mąką ziemniaczaną i dolać do sosu , tylko zagotować i wyłączyć ogień . Na końcu dodać 60 ml. Metaxy . Ja bym nawet proponowała więcej , ponieważ sos jest przepyszny i właściwie robi całą robotę w tym obiedzie . Ma tak wspaniały smak jak i kolor , że zjada się oczami .

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *