Polędwiczki z kurczaka z gruszką z woka
Składniki ;
- pół kg polędwiczek z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 marchewka
- 2 ogórki kiszone
- 1 gruszka konferencja
- sos sojowy
- pieprz cytrynowy
- przyprawa tajska do woka – opcjonalnie
- sól , imbir ,czosnek granulowany
- szczypiorek do posypania
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie ;
Polędwiczki pokroić w paseczki , skropić sosem sojowym i posypać przyprawami . Dobrze wymieszać i odstawić na pół godzinki . Jarzyny pokroić w słupki , gruszkę w półplasterki . Najpierw obsmażyć cebulkę i marchewkę , dodać ogórka i za 3 minuty dodać gruszkę . Na oddzielnej patelni obsmażyć polędwiczki , często mieszając , aby sie zezłociły z każdej strony . Przerzucić do woka z jarzynami i gruszką , w razie potrzeby dodać jeszcze ciut sosu sojowego . Wszystko razem podsmażyć 4 – 5 minut i gotowe danie . Szybko , smacznie i wygląda bardzo ładnie . Tutaj podałam z puree z selera , przepis na blogu . Posypane szczypiorkiem cieszy oko .