Puree z dyni i ziemniaków

Puree z dyni i ziemniaków

      Składniki ;

  • 3 ziemniaki
  • 3 kawałki dyni = tyle ile ziemniaków
  • 1 cebulka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • mleko – może być roślinne – 2 – 3 łyżki

    Wykonanie ;

Proste , pyszne puree z kilku składników zadowoli najbardziej wybredne podniebienia . Dynia jest tak jak ziemniaki warzywem niskokalorycznym , więc można się nią rozkoszować do syta . Gałka muszkatołowa jak wiecie to afrodyzjak na dobry humorek . Ziemniaki , dynię i cebulkę obrać , pokroić w kawałki i wrzucić do wrzątku z solą . Ugotować przez 20 minut od zagotowania . Odlać , odparować jeszcze chwilę na ogniu i zestawić . Dodać masło i mleko oraz gałkę muszkatołową . Ubić trzepaczką lub widelcem na gładką masę i gotowe . Ilość jest orientacyjna dla 2 osób , ale jak wam posmakuje  to będzie porcyjka dla głodomorka . Podajemy z czym dusza zapragnie . Można też posypać utartym parmezanem , zapiec w piekarniku i będzie to jednogarnkowe danie . W wersji prowansalskiej dolewamy również mleka do gotowania i dosypujemy ziół prowansalskich razem z gałką pod koniec .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *