Puree z dyni i ziemniaków
Składniki ;
- 3 ziemniaki
- 3 kawałki dyni = tyle ile ziemniaków
- 1 cebulka
- 1 duża łyżka masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- mleko – może być roślinne – 2 – 3 łyżki
Wykonanie ;
Proste , pyszne puree z kilku składników zadowoli najbardziej wybredne podniebienia . Dynia jest tak jak ziemniaki warzywem niskokalorycznym , więc można się nią rozkoszować do syta . Gałka muszkatołowa jak wiecie to afrodyzjak na dobry humorek . Ziemniaki , dynię i cebulkę obrać , pokroić w kawałki i wrzucić do wrzątku z solą . Ugotować przez 20 minut od zagotowania . Odlać , odparować jeszcze chwilę na ogniu i zestawić . Dodać masło i mleko oraz gałkę muszkatołową . Ubić trzepaczką lub widelcem na gładką masę i gotowe . Ilość jest orientacyjna dla 2 osób , ale jak wam posmakuje to będzie porcyjka dla głodomorka . Podajemy z czym dusza zapragnie . Można też posypać utartym parmezanem , zapiec w piekarniku i będzie to jednogarnkowe danie . W wersji prowansalskiej dolewamy również mleka do gotowania i dosypujemy ziół prowansalskich razem z gałką pod koniec .