Salade Liégeoise czyli fasolka po lieżuasku
Składniki ;
- 3-4 szalotki
- po 3-4 plasterki boczku na osobę
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- po 2-3 ziemniaki na osobę
- ocet balsamiczny truflowy ale może być zwykły balsamiczny
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz
Wykonanie ;
Jest to danie typowe dla okręgu lieżuaskiego (Liége ) w Belgii . Takie wykonanie to mój pomysł i wszystkim bardzo smakuje . Gotuję oddzielnie ziemniaki w łupinach i fasolkę aby była lekko chrupka , wszystko w posolonej wodzie . Ziemniaki obieram ze skórki i podsmażam na złoty kolor na oliwce . Fasolkę układam na dno naczynia , na to idą ziemniaki . Obsmażamy powoli poszatkowaną w piórka szalotkę na oliwce z oliwek . Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu obsmażamy plastry boczku , jesli jest za mało tłuszczu należy dolać oliwki , ma być jej sporo . Boczek zdejmujemy z patelni i układamy na fasolce z ziemniakami a patelnię z tłuszczem zdeglasować octem balsamicznym , jakieś 2-3 łyżki potrzeba . Polać potrawę i podawać na stół . Ponieważ wszystko ma być gorące to ja trzymam moj półmisek w piekarniku na 60 stopni i dokładam składniki nie martwiąc się , że mi wystygnie . Smacznej degustacji życzę .
zrovbie
Polecam to danie , poniewaz jest naprawde pyszne i zawsze podzielne.