Stefanka wytrawna
Składniki ;
- 3 prostokątne placki ciasta francuskiego
- 1 litr gestego sosu beszamel z galką muszkatołową – przepis na blogu
- 300 gram drobniutko pokrojonej szynki
- 250 – 300 gram utertego sera typu emmentaler
Wykonanie ;
Stefanka wytrawna pochodzi z Luksemburga , gdzie się nią zachwyciłam . Mówią ,że Diabeł tkwi w szczegółach dlatego też od pikantności sosu oraz smaku sera wszystko może ulec zmianie . Podpowiem jeszcze , ze można do tego wykorzystać resztki z pieczonego kurczaka lub kaczki , ale to już każdy sam zdecyduje . Tutaj jest klasyczna stefanka z szynką , którą ja podaję na kolację lub na lekki obiadek do sałaty i pieczonych mini ziemniaczków . Kształt może być inny – zależy od ciasta jakie kupicie . Wykonuję na całym cieście , potem kroję na prostokąty . Stefanka składa się z 5 – 6 warstw . Ciasto przecinam na połowę . Wszystkie składniki są zimne z lodówki , dlatego beszamel robię dzień wcześniej . Smaruję pierwszą warstwę beszamelem , posypuję szynką i serem , przykrywam drugim plackiem , smaruję beszamelem i posypuję szynką i serem i tak do ostatniego placka . Kroję na prostokąty smaruję boki i wierzch beszamelem i obsypuję serem . Zapiekam w nagrzanym do 200 st.C. piekarniku z turboobiegiem około 25 minut . Podaję na gorąco z kieliszkiem białego chlodnego wina . Podbija serca – znika bardzo szybko . Można podać na zielonym groszku z masełkiem .