Szparagi z wątróbką cielęcą
Składniki ;
- 7 szparagów na osobę
- 20 dkg wątróbki na osobę
- garść posiekanej natki pietruszki ze szczypiorem
- sól i pieprz z młynka
- 2 duże łyżki masła klarowanego do smażenia
Wykonanie ;
Mamy sezon szparagów . Nie wszyscy wiedzą , że szparagi są zbierane TYLKO do końca marca , potem są przechowywane w chłodniach i trzeba dobrze wybrać , żeby nie były nasiąknięte wodą lub nie przesuszone . Szparagi po obraniu – najlepiej nożykiem do ziemniaków – gotujemy w osolonej wodzie lub na parze . W zależności od ich grubości od 12 do 14 minut najdalej aby były chrupiące i smaczne . Wtedy kroją się z łatwością . Wybór sosów pozostawiam według smaku . Osobiście lubię z rozpuszczonym masłem i natką pietruszki . Tutaj są podane z wątróbką cielęcą , którą też należy smażyć bardzo lekko , żeby nie zabić wszystkich składników odżywczych i witamin , które posiada . Najlepiej obtoczyć w mące , strząchnać nadmiar mąki nad zlewem i smażyć na niezbyt gorącym maśle po 2 – 3 minuty z każdej strony , aż będzie lekko rumiana , ale różowa w środku . Gwarantuję wam poezję smaków kochani .