Szynka Pieczona z czosnkiem
Składniki ;
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 40 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 czybata łyżka majeranku
Wykonanie ;
Obrać czosnek .Sól , pieprz , majeranek wymieszać na miseczce . Szynkę nacinamy ostrym nożykiem i wkładamy całe ząbki czosnku w otworki po nacięciach . Nacieramy z każdej strony mieszanką przypraw . Odstawiamy na 48 – 72 godzin w zimne miejsce pod przykryciem . Po tym czasie do naczynia , w którym będziemy piekli szynkę , wlać szklankę wody i włożyć szynkę . Piec pod przykryciem na 200 st.C. przez 40 minut a następnie na 180 st.C. przez około 40 minut . Sprawdzić w połowie pieczenia zawartość płynu – uzupełnić w razie czego . Szynka pieczona w ten sposób jest smaczna i soczysta .