drożdżowe Bułeczki śniadaniowe bez wyrastania

drożdżowe Bułeczki śniadaniowe bez wyrastania

  • Składniki ;

  • 1 łyżka sezamu białego
  • 550 gram mąki typ 480
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki  soli
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml. Ciepłej wody

    Wykonanie;

Mąkę przesiać do miski , utworzyć dołek , do którego włożyć pokruszone drożdże , cukier i sól . Powoli wlewać ciepłą wodę jednocześnie zagniatając ciasto . Na sam koniec wlać olej i bardzo dobrze wyrobić aż ciasto będzie samo odchodziło od ręki . Formować bułeczki . Z tej porcji wyszło mi 12 małych bułeczek . Ponacinać nożem-ja to robię nożyczkami , posmarować wodą i posypać sezamem . W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 200st.C. Piec 20 minut z turboobiegiem . Są bardzo smaczne nawet po 2 dniach odgrzane w tosterze .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *