TORT ŁOSOSIOWY – WYTRAWNY
Składniki ;
- 8 – 9 naleśników
- 250 gram łososia wędzonego
- 0,5 kg białego sera – może być zwykły twaróg zmielony
- duży kubek naturalnego jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki żelatyny
- sól , pieprz
- 1 szklanka porzeczek czerwonych
- 0,5 szklanki posiekanego koperku
- kilka morw do dekoracji – opcjonalnie
Wykonanie ;
Podobny przepis już robiłam kiedyś , ale z trochę innymi składnikami . Sezon na imprezy i domówki się zaczyna , dlatego warto mieć coś fajnego na stole . Oto tort wytrawny z łososiem się poleca . Naleśniki smażymy dzień wcześniej i studzimy . Czerwony naleśnik – dodać koncentratu pomidorowego do ciasta naleśnikowego , ewentualnie barwnik . W misce wymieszać zmielony ser z koperkiem , pokrojonym drobno łososiem i jogurtem . Dodać sól i pieprz według smaku , ale ostrożnie z solą – łosoś już jest słony . Rozpuścić żelatynę w małej ilości wrzątku i ostudzić , wtedy dolać do masy serowej . Czerwony naleśnik posmarować masą serową , położyć plaster łososia i zwinąć w folię aluminiową do lodówki . Miskę sałatkową wyłożyć folią spożywczą na to położyć pierwszego naleśnika . Wysmarować masą , następnie znowu naleśnika i masę do wyczerpania produktów . Na koniec położyć naleśnik i przykryć folią spożywczą . Bardzo dobrze schłodzić w lodówce – nawet do drugiego dnia . Wyjmujemy na półmisek zdejmujemy miskę i folię . Smarujemy jogurtem i dekorujemy owocami . Został mi 1 naleśnik , więc posmarowany jabłkiem duszonym został użyty do dekoracji też . Taki tort świetnie się sprawdza na imprezach wśród rodziny i przyjaciół .