Truskawkówka

Truskawkówka

    Składniki ;

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru lub miodu
  • 0,5 l. spirytusu 95%
  • 0,4 l.przegotowanej zimnej wody

    Wykonanie ;

Umyte i wyszypułkowane truskawki przekładamy do dużego słoja – najlepiej 3 litrowego – i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem . Słój owinąć gazą i odstawić w chłodne miejsce na tydzień . Po tygodniu dodać spirytus i wodę . Zamknąć lekko zakrętką i odstawić na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce , do szafki czy do spiżarki . Po tym czasie zlać do butelek przecedzoną nalewkę . Jest pyszna w smaku , przy otwarciu butelki pachnie truskawkami cały pokój . Z tego przepisu wychodzi około 2 litrów nalewki . Jeśli chcecie , żeby była bardziej rozgrzewająca wybierzcie miód i dodajcie ciut więcej spirytusu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *