Truskawkówka
Składniki ;
- 2 kg truskawek
- 0,5 kg cukru lub miodu
- 0,5 l. spirytusu 95%
- 0,4 l.przegotowanej zimnej wody
Wykonanie ;
Umyte i wyszypułkowane truskawki przekładamy do dużego słoja – najlepiej 3 litrowego – i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem . Słój owinąć gazą i odstawić w chłodne miejsce na tydzień . Po tygodniu dodać spirytus i wodę . Zamknąć lekko zakrętką i odstawić na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce , do szafki czy do spiżarki . Po tym czasie zlać do butelek przecedzoną nalewkę . Jest pyszna w smaku , przy otwarciu butelki pachnie truskawkami cały pokój . Z tego przepisu wychodzi około 2 litrów nalewki . Jeśli chcecie , żeby była bardziej rozgrzewająca wybierzcie miód i dodajcie ciut więcej spirytusu .