Botwinka

Botwinka

Składniki ;


  • 2 litry rosołu z drobiu

  • 2 duże pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • Sok z 2 cytryn i skórka
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka zakwasu z buraków
  • 1 duża śmietana 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru

    Wykonanie  ;

Botwinkę starannie oczyścić i posiekać drobno . Rosół zagotować i wrzucić botwinkę oraz jabłko przekrojone na pół  . Pogotować na małym ogniu ok 10 minut  . W tym czasie wycisnąć sok z cytryn . Skórkę z 1 cytryny dodać do garnka . Posiekać drobno koperek . Po 10 minutach wyjąć skórkę z zupy oraz jabłko . Dolać sok z cytryny i dodać soli i cukru . Zagotować i  wyłączyć . Teraz dodać koperek i doprawić do smaku . Dolać zakwas z buraków na lepszy kolorek . Można dodać pieprzu z młynka . Gdy przestygnie połączyć ze śmietaną 18% . Podawać z jajkiem lub ziemniakami , jak lubicie .



1 thought on “Botwinka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *