Wątróbka cielęca z karmelizowanymi owocami
Składniki ;
- 180 – 200 gram wątróbki na osobę
- pół jabłka na osobę
- pół gruszki konferencja na osobę
- sok z cytryny
- sól i pieprz kolorowy z młynka
- masło
- 1 łyżeczka brązowego cukru na osobę
- cynamon do posypania
Wykonanie ;
Jabłka i gruszki obrać , skropić lekko sokiem z cytryny . Na patelni rozgrzać masło , nie za dużo . Pokrojone w grubsze plastry jabłka i gruszki smażyć na maśle z 2 stron , pod koniec posypać brązowym cukrem i cynamonem , jeśli lubicie . Trzymać w cieple . Wątróbkę pokroić w plastry i oprószyć lekko mąką .Na oddzielnej patelni rozgrzać masło i smażyć wątróbkę wg. uznania . Posypać świeżo mielonym pieprzem i solą już pod koniec . Ja smażę po 2 minuty z każdej strony plastry grubości palca , można przykryć pokrywką i zostawić kilka minut po odłączeniu ognia . Można do tego podać puree z ziemniaków lub chrupiącą bagietkę ziolową . Przepis na puree jest na blogu . Do tego dania tylko białe wino lub piwo jasne .