Wytrawny sernik z łososiem
Składniki ;
- 6 naleśników
- 0,5 kg tłustego białego sera
- 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach ( około 200 gram )
- 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 100 ml wody
- 2 duże łyżki jogurtu greckiego do masy serowej
- pół kubka jogurtu greckiego do wysmarowania wierzchu
- pęczek koperku
- pieprz do smaku i troszkę soli
- szklanka czarnej porzeczki do ozdoby
Wykonanie ;
Naleśniki można usmażyć wcześniej . Ser zmielić w malakserze aby był gładki . Łososia pokroić drobniutko i wymieszać z serem . Dodać posiekany koperek – zostawiając trochę do dekoracji . Rozpuszczoną zimną już żelatynę również wymieszać z masą serową . Dodać świeżo mielonego pieprzu oraz jogurt i wszystko dobrze wymieszać . Pierwszy naleśnik posmarować masą serową i zawinąć w rulonik a następnie w folię spożywczą i do lodówki . Będzie on pokrojony w skosy do dekoracji naszego sernika w formie tortu . Miskę wyłożyć folią spożywczą . Pierwszy naleśnik układamy na dnie i smarujemy masą serową i nakładamy następny naleśnik – aż do wyczerpania składników . Ostatni bedzie naleśnik zamykający sernik . Wstawiamy do lodówki do stężenia . Wyjmujemy przewracajac na płaski talerz . Cały sernik smarujemy jogurtem greckim . Rulonik odwinąć i pokroić w skosy a następnie udekorować nim nasz tort . Obsypać koperkiem oraz ozdobić czarną porzeczką i pozostawić do wystudzenia najlepiej do jutra lub na kilka godzin . Wspaniale smakuje z białym winem . Jest idealny na gorące dni zarówno w porze obiadowej jak i na proszoną kolację .