Dorsz z estragonem i curry

Dorsz z estragonem i curry

     Składniki ;

  • 300 gram polędwiczki z dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebulka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • pół łyżeczki curry
  • szklanka śmietany
  • sól i pieprz

    Wykonanie ;

Dorsza pokroić w paski i skropić cytryną . Marchewkę i cukinię pokroić . Wszystko podsmażyć na patelni lub w woku – tutaj bez tłuszczu podsmażyłam ,ale można dać trochę masła klarowanego . Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami oraz estragonem . Zapiec w piekarniku na 180 st.C. przez 15 minut i gotowe . Można podawać jak ktoś lubi z pieczywem , ryżem czy też makaronem . Wino białe półwytrawne pasuje do tego dania wybornie .

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *