Pasztet z królika w galarecie

Pasztet z królika w galarecie

       Składniki na pasztet ;

  • 1 mały królik około 1,5 kg z wątróbką
  • 30 dkg podgardla
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżki gałki muszkatołowej
  • sól i dużo pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren jałowca
  • oliwa do wysmarowania formy
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka L

    Składniki na galaretkę ;

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • po 6 winogron na każdą tackę
  • po 1 pomidorku
  • sól i pieprz oraz listki bazylii do dekoracji

    Wykonanie ;

Królika oraz podgardle poporcjować i ułożyć w naczyniu do zapiekania z pokrywką czyli tzw.gęsiarce . Posypać dobrze solą i pieprzem . Ułożyć na tym listki , ziarna jałowca i cebulę grubiej pokrojoną oraz czosnek . Podłać pół szklanki wody i zapiec w piekarniku przez godzinę w temp. 180st.C. Po wyłączeniu piekarnika włożuć kajzerki do naczynia aby nasiąkły powstałym sosem . Wystudzić , obrać z kości i zmielić wszystko co najmniej 2 razy na pasztet . Dodać jajka ,gałkę muszkatołową oraz sól i dużo pieprzu – naprawdę ma być wyczuwalny . Wszystko wymieszać . Formę wysmarować tłuszczem . Pasztet ułożyć na 3/4 wysokości , z wierzchu posmarować oliwą . Zapiekać 30 minut na turboobiegu w temp.200st.C. Najlepiej na drugi dzień po upieczeniu zrobić galaretkę z 4 łyżeczek żelatyny oraz 400 ml. wody z solą i pieprzem . Układać plastry pasztetu na tacki z wyższym brzegiem niż płaski talerz . Winogrona pokroić na połówki a pomidora na półplastry i udekorować . Zalać tężejącą galaretką , zostawić do ostygnięcia . Swietnie smakuje z sosem tatarskim lub sosem curry .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *