ziemniaki po poznańsku – czyli pyry z gzikiem
Składniki ;
- 1 duży ziemniak na osobę
- 150 gram twarożku na osobę
- duża łyżka śmietany – opcjonalnie
- ogórek kiszony
- czerwona papryka
- sól , pieprz , czosnek , tymianek
- szczypiorek
- oliwa do posmarowania
Wykonanie ;
Bardzo pyszne danie na bezmięsny obiad . Ziemniaki szoruję i nacieram oliwką oraz posypuję pieprzem z wierzchu . Nacinam dość głęboko na krzyż . Zawijam w folię aluminiową i piekę około 40 minut w temp. 220 st. C. na turboobiegu . Sprawdzam czubkiem noża czy już są miękkie . Odkrywam folię i dopiekam na maksymalnej temp. lub na grillu aby zrumienić skórkę . Podczas pieczenia przygotować twaróg , czyli dodać przyprawy , śmietanę , posiekany ząbek czosnku oraz drobno pokrojonego ogórka kiszonego , szczypiorek i trochę czerwonej papryki . Mogą też być rzodkiewki . Ziemniaka po wyjęciu z pieca otworzyć na przecięciu , wyjąć trochę miąższu łyżką i nadziać twarogiem . Udekorować i podawać szybciutko . Gwarantuję wam , że jest to bardzo pyszny obiadek .