Ziemniaki w śmietanie – Gratin Douphinois

Składniki ;
- 60 dkg ziemniaków – na 3 osoby
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz z młynka , gałka muszkatołowa (wg gustu )
- 3/4 litra śmietanki w płynie
- masło do wysmarowania foremek
- 150 gram utartego sera emmentaler lub inny , który zapieka się na złoty kolor
Wykonanie ;
Danie pochodzi z Francji i pierwszy raz zostało podane 12 lipca 1788 roku w przeddzień Rewolucji Francuskiej z okazji wielkiej kolacji w mieście Gap w prowincji Douphine przez księcia de Clemont – Tonnerre . Odniosło sukces i zostało do dzisiaj znane pod innymi nazwami również w Ameryce czy Kanadzie . Tyle historii . Zobaczcie jak to się robi . Można zrobić w jednym naczyniu na wiele osób , a można też w porcjach pojedyńczych jeśli na przyjątko . Dzień wcześniej też można zrobić i jutro odgrzać w piekarniku .
Przede wszystkim wybierzcie ziemniaki ścisłe , które się nie rozpadają jak na puree . Piekarnik rozgrzać góra dół na 150 st. C. Ziemniaki umyte obrać i pokroić w krążki 2 – 3 mm. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietanką oraz z solą , pieprzem i gałką muszkatołową według uznania . Foremki smarujemy masłem . Na dno układamy warstwę ziemniaków na zakładkę , polewmy śmietanką , następnie znowu warstwa ziemniaków i śmietanki aż do wyczerpania składników . Niektórzy jeszcze przesypują startym serem . U mnie ser jest tylko jako ostatnia warstwa na wierzchu . Zapiekamy przynajmniej godzinę w niskiej temperaturze , Im dłużej zapiekamy w niskiej temperaturze , tym lepsze będą ziemniaki . Można między warstwy ziemniaków wrzucić plastry pieczarek , albo innych jarzyn , ale to zależy od wyobraźni . Mój przepis jest bazą do waszej twórczości kochani . Polecam się zaprzyjaźnić z tym daniem , ono może być jednogarnkowcem lub dodatkiem do dań mięsnych .