Zrazy siekane z jagnięciny z migdałami
Składniki ;
- 1 kg mięsa od łopatki z jagnięciny
- sól , pieprz
- obrane migdały
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Wykonanie ;
Połowę mięsa zmielić w maszynce a drugą połowę posiekać nożem lub w robocie jeśli jest taki z opcją puls . Mięsa bardzo dobrze wyrobić razem dodając soli i pieprzu aż będzie kleiste . Wcześniej sparzone migdały obrać ze skórki . W miseczce z wodą moczyć ręce , formować zraziki wkładając do każdego 1 migdał . Obtoczyć w bułce tartej . Smażyć na gorącym tłuszczu . Na koniec włożyć wszystkie na patelnię podlać pół szklanki wody , przykryć i podparować przez około 5 minut . Zraziki będą mięciutkie i smaczne . Podawać z warzywami z patelni jakie kto lubi jednak z dodatkiem ziół prowansalskich lub tymianku , które podniosą walory smakowe jagnięciny .