zupa biała po Kaszubsku na maślance
Składniki na 2 talerze;
- 0,5 litra wody , lub bulionu
- garść pokrojonego selera z pietruszką
- garść pokrojonego pora
- 2 ziemniaki
- 1 spora cebula
- 150 – 200 gram wędzonego boczku
- 0,5 litra maślanki
- tluszcz do obsmażenia
- 1 – 2 pieczarki jak są w domu
- sól , pieprz z młynka
- listek laurowy i ziele angielskie wg. uznania
- duża łyżka mąki
- pół szklanki wody
Wykonanie ;
Prawdziwa Kaszubska zupa , którą gospodynie gotowały na przednówku , gdy w piwnicach juz brakowało zapasów ,a jeszcze nie było nowalijek . Często nazywana zupa – bieda . Składniki tutaj podane można zmniejszyć , lub zamienić trochę , ale najważnieszym składnikiem są ziemniaki , cebula , boczek i maślanka . Moja zupa jest na rosole i z drobno posiekaną szynką , ponieważ tłusty rosołek był i boczek był mi zbędny . Z tej porcji wychodzą 2 duże talerze zupy . W rondlu zagotować wodę lub bulion i wrzucić do niej jarzyny białe i ziemniaki pokrojone w kostkę . Pogotować około 15 minut . W tym czasie na patelni smażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek z posiekaną cebulką na złoty kolor . Smażymy na tłuszczu jaki mamy i lubimy . Ja dałam pół na pół oliwkę z masłem – stąd ten złoty kolor zupy . Można na smalcu czy oliwie . Ważne , żeby wszystko nam sie zezłocilo i wtedy wrzucamy do zupy . W naczyniu , w odrobinie wody rozbełtać mąkę i dodać do tego maślankę . Ciągle mieszając dość energicznie . Dolać tą mieszankę do zupy i mieszać aż do zagotowania , żeby się nie zważyła . Gdy się zagotuje natychmiast wyłączyć ogień i przestawić garnek na chłodny palnik , aby wstrzymać proces gotowania . Już do talerza można dodać chłodnej maślanki . Tej zupy nie gotuję dużo , ponieważ ona nie powinna być podgrzewana kilka razy .Cudownie smakuje , jest kwaskowa . Można posypać zieleniną wedle gustu .