Zupa grzybowa – Czeska Kulajda z dwóch rodzajów grzybów

Zupa grzybowa – Czeska Kulajda z dwóch rodzajów grzybów

      Składniki ;

  • garść suszonych podgrzybków
  • 500 gram brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • marchew
  • kawałek pora białego
  • pęczek kopru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 – 5 jajek w koszulce , na miękko lub na twardo
  • 250 ml kwaśnej dobrej śmietany 18%
  • sól , pieprz , pół łyżeczki kminku
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki octu – ja użyłam jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 – 3 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego

    Wykonanie ;

        Taka zupa jest pożywna , rozgrzewająca i bardzo smaczna . Trudno mnie zaskoczyć czymś nowym , jednak tutaj byłam pozytywnie zaskoczona . Smak i aromat tej zupy po prostu niesamowity – ale trzeba lubić grzyby . Składniki są na 5 – 6 talerzy . Nie mówię na ile osób , ponieważ sama zjadłam podwójną porcję – tak mi smakowała . Większość składników masz już w domu , więc wystarczy je tylko odpowiednio połączyć . Ocet i cukier podnoszą walory smakowe zupy .Dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby – jeśli są duże to połamać na drobniejsze kawałki . Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem listka laurowego i 2 ziarenek ziela angielskiego oraz solą ( ale tylko troszkę – będziesz solić całą zupę potem ) . Na maśle w drugim rondlu podsmażamy cebulkę i brązowe pieczarki przekrojone na 4 jeśli są duże lub na 2 . Mają być wyczuwalne w zupie i widoczne . Ja się pobawiłam i oddzielnie ugotowałam jarzynki przez 15 minut z zielem i liściem laurowym , żeby je dodać do pieczarek z cebulką . Pokroiłam marchewkę na szatkownicy w paski a pora drobno i ziemniaki w duże kawałki . Tutaj można po prostu dodać marchew , pora i ziemniaki od razu do duszących się pieczarek z cebulą i zalać wodą z gotujących się suszonych grzybów oraz bulionem warzywnym np. z kostki BIO – około 1 litr . Zupa ma być gęsta . Po 15 minutach dodać ugotowane do miękkości , suszone grzyby . Gotować zupę do miękkości ziemniaków . W tym momencie przyprawić do smaku pieprzem , kminkiem – nie żałować i maggi . Do śmietany w miseczce wlać ocet i wsypać cukier i mąkę – u mnie tej mąki połowę tylko . Wszystko dobrze wymieszać widelcem do rozpuszczenia mąki . Hartujemy kilkoma łyżkami płynu z zupy i łączymy z resztą kulajdy . Posypać posiekanym koperkiem . Podawać z jajkiem w koszulce ,lub na półmiękko lub na twardo . Można podać z dobrym chlebem jako dodatek . Mamy wtedy jednogarnkowy obiad – prawdziwą czeską Polevkę .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *