Zupa klopsikowa – Pomorska

Zupa klopsikowa – Pomorska

      Składniki ;

  • 0 , 5 kg mięsa mielonego z łopatki
  •  jajko
  • sól i pieprz oraz kminek – w zależności od upodobań
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 , 5 litra bulionu – u mnie rosół wołowy
  • 0 , 5 szklanki utartej marchewki
  • kilka listków selera
  • 1/4 małej główki kapusty włoskiej
  • mały koncentrat pomidorowy
  • tłuszcz do smażenia cebulki
  • posiekana 1 łyżka natki pietruszki

    Wykonanie ;

Klops i sprawa Pruska – Tereny byłego państwa Pruskiego pozostające obecnie we władaniu RP są niewątpliwie skansenami klopsów w różnych postaciach . Tak się natknęłam na zupę klopsikową w Wejherowie , gdzie bawiłam latem . Pyszna zupa i właściwie stanowi danie jednogarnkowe , jednak ja podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem i skwarkami oddzielnie tak prosto , po chłopsku jak mówi moja ciocia Kaszubka . Do rondla wlać bulion , u mnie to rosół klarowany służy za bazę  . Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do bulionu i gotować 5 minut . Cebulkę obsmażyć na tłuszczu , dodać do rondla . Kapustę włoską pokroić w kostkę oddzielnie obgotować . W tym czasie mięso wyrobić z 1 jajkiem – bez bułki – z solą , pieprzem , kminkiem i posiekanym czosnkiem . Formować kulki – rzucać na bulion . Pogotować na małym ogniu 15 minut . Dodać obgotowaną kapustę , przecier pomidorowy , zieleninkę i jeszcze 5 minut pogotować . Nasza zupa jest gotowa do podania . Można ugotowane ziemniaki po prostu włożyć do talerza razem , jednak u mnie to wygląda tak jak lubię czyli oddzielnie . Wyszło mi z tej porcji 12 klopsików .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *