Zupa klopsikowa – Pomorska
Składniki ;
- 0 , 5 kg mięsa mielonego z łopatki
- jajko
- sól i pieprz oraz kminek – w zależności od upodobań
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 , 5 litra bulionu – u mnie rosół wołowy
- 0 , 5 szklanki utartej marchewki
- kilka listków selera
- 1/4 małej główki kapusty włoskiej
- mały koncentrat pomidorowy
- tłuszcz do smażenia cebulki
- posiekana 1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie ;
Klops i sprawa Pruska – Tereny byłego państwa Pruskiego pozostające obecnie we władaniu RP są niewątpliwie skansenami klopsów w różnych postaciach . Tak się natknęłam na zupę klopsikową w Wejherowie , gdzie bawiłam latem . Pyszna zupa i właściwie stanowi danie jednogarnkowe , jednak ja podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem i skwarkami oddzielnie tak prosto , po chłopsku jak mówi moja ciocia Kaszubka . Do rondla wlać bulion , u mnie to rosół klarowany służy za bazę . Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do bulionu i gotować 5 minut . Cebulkę obsmażyć na tłuszczu , dodać do rondla . Kapustę włoską pokroić w kostkę oddzielnie obgotować . W tym czasie mięso wyrobić z 1 jajkiem – bez bułki – z solą , pieprzem , kminkiem i posiekanym czosnkiem . Formować kulki – rzucać na bulion . Pogotować na małym ogniu 15 minut . Dodać obgotowaną kapustę , przecier pomidorowy , zieleninkę i jeszcze 5 minut pogotować . Nasza zupa jest gotowa do podania . Można ugotowane ziemniaki po prostu włożyć do talerza razem , jednak u mnie to wygląda tak jak lubię czyli oddzielnie . Wyszło mi z tej porcji 12 klopsików .